'struinend door de Wageningse Eng, droom ik weg in dit eeuwenoude cultuurlandschap met haar rijke historie en tradities. Langzaam doemt het beeld op van een ronde tafel’
Titel dia
Schrijf uw onderschrift hier
Knop
Titel dia
Schrijf uw onderschrift hier
Knop
Titel dia
Schrijf uw onderschrift hier
Knop
Titel dia
Schrijf uw onderschrift hier
Knop
Rond de Engtafel I
De installatie Rond de Engtafel I
is een geste aan de vele ‘Eng-thousiastelingen’, die geschaard rond de Eng Tafel in krachtige kleur- en vormtaal strijden voor het behoud van dit eeuwenoude agrarische cultuurlandschap.
De schildering op het tafelblad illustreert het lintvormige perceellandschap als een bontgekleurde lappendeken, waarop zich de dynamiek van het landgebruik ontvouwt door de eeuwen heen*. Volgens een cyclisch teeltpatroon wisselen gewassen elkaar af voor een duurzame vruchtbaarheid van het land, verbeeld in het ovum, een ovalen vorm.
Wanneer in de zomer de omringende boekweit- en bloemenvelden het tafelblad laten zweven, is de symboliek van een haast surrealistisch, verheven landschap compleet…
*Lintvormig cultuurlandschap volgens een kadastrale landkaart uit 1832 met kleuren van (oude) graansoorten en drachtplanten (voor bijen interessante nectar en stuifmeel producerende planten.
Gezien vanaf het Tweede Honingblokpad is in eerste instantie een 'ronde tafel' te zien met een opening in het midden. Naarmate je de tafel nadert wordt het 'ovum' zichtbaar: Een ovalen tafel voor vruchtbare 'rondetafelgesprekken'
De Engtafel heeft tot eind 2012 in het Honingblok van De Wageningse Eng gestaan en is in 2012 opgenomen in de collectie Beelden van Gelderland en in 2013 in de collectie Beelden van Wageningen.
Rond de Engtafel Iis geëxposeerd in De Wageningse Eng (2009) tijdens de tweejaarlijkse beeldenroute van Stichting 14Karaats, waarbij steeds een ander landschap in de regio wordt belicht. Opening door Hans Dorrestijn (cabaretier, schrijver) en orkest de Pantarini’s van SG Pantarijn, Wageningen.
Rond de Eng Tafel IIprijkt als een reusachtige bloem te midden van een bloemenveld. Gelijk de kleuren van bloemen de honingbij lonken, verleiden de kleurrijke tafelbladen de wandelaar om plaats te nemen, waarbij een lichte deining ontstaat, wat het geheel nog meer tot leven wekt.
De vorm van de tafel is ontleend aan de vijftallige Phacelia, een klokvormige bloem. De vijf bladen zijn ingetekend met de lintvormige percelen van vijf akkers naar een kadastrale kaart uit 1832 en ingekleurd met tinten van oude graangewassen en drachtplanten.
Het ontwerp RonddeEngtafelII
is in 2012 ingediend bij de Stichting Wageningse Eng.
titel Rond de Engtafel II techniek installatie materiaal staal, beton en hout
formaat 400 x 400 x 80 cm (vijf bloembladen 80 x 100 x 200cm) jaar 2012